Hae tästä blogista

perjantai 9. syyskuuta 2011

Kahden lelun leikki! Kahden lelun leikki! KLL!


Olen löytänyt itseni jankuttamasta. Jankuttaminen on tylsää. Jankuttaminen murentaa viestin sisällön kun kuulijat kyllästävät kuulemaan saman asiaa kerrasta toiseen. Jankuttaminen toimii huonosti. Olen huomannut jankuttavani pentujen ja nuorten (ja vanhempienkin) koirien omistajille, että kahden lelun leikki on avain onneen, ratkaisee kaikki ongelmat ja on muutenkin koirankouluttamisen liima, naula ja pultti - perustuksien sitkoaine. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on esitellä KLL ja perustella, miksi kahden lelun leikki on mielestäni yksi koiran kouluttamisen perusjalkoja.

Ensinnäkin on syytä mainita, että leikki on ylipäätään koiran pentuajan tärkeimpiä opetettavia taitoja. Pentu osaa kyllä leikkiä itsekin, mutta pentuaikana sen täytyy oppia rakastamaan leikkiä  ihmisen kanssa. Pennun kanssa voi leikkiä useilla eri tavoilla, mutta uskon, että kahden lelun leikki eri variaatioissaan on leikeistä tärkein. En tarkoita, että muut leikit eivät kuuluisi pennun alkeiskoulutukseen, mutta jos pitäisi valita vain yksi leikki, niin se oli KLL.

Kahden lelun leikki on helppoa ja yksinkertaista. Siihen tarvitaan kaksi samanarvoista lelua. Lelut voivat olla samanlaisia tai ne voivat olla erilaisia kunhan ne ovat koiralle yhtä mieluisat. Leikin aikana toinen lelu on aktiivinen ja toinen on passiivinen. Käytän tässä nyt esimerkkinä narulelua ja narupalloa. Esimerkki:
 • Leikitä koiraa narupallolla (aktiivinen).
 • Kun koiraa on tarttunut leluun tiukasti ja taistelee siitä kanssasi, anna sen vetää itseäsi (voittaa).
 • Lopeta narupallolla leikkittäminen (passiivinen)
 • Samanaikaisesti aloita toisella kädellä koiran leikittäminen narulelulla (aktiivinen). Kun koira vaihtaa pallosta naruun, kehu ja innosta sitä leikkimään vielä rajummin.
 • Kun koira taistelee narusta lujaa, lopeta leikkiminen (passiivinen) ja aloita leikittäminen uudestaan narupallolla
 • jne.

Perussetti erilaisia leluja


Jotta leikki onnistuisi koiran täytyy tietenkin leikkiä leluilla – osa koirista leikkii luonnostaan, osalle leikkiminen on puolestaan opetettava. Tämän voi tehdä houkuttelemalla tai sheippaamalla. Leikissä on tärkeää antaa koiran voittaa! Voittamisella tarkoitan sitä, että kun koira vetää niin ihminen seuraa hieman vastustellen. Kun koira vetää todella kovaa, ihmisen ote lipeää ja koira voittaa lelun. On hämmästyttävää kuinka monesti sellaiset koirat, jotka eivät tuo lelua ohjaajalle takaisin, aloittavat yhtäkkiä lelun tyrkyttämisen takaisin ohjaajalle kun tätä voittamisleikkiä on toistettu muutaman kerran. En usko, että jos koira saa pitää lelun leikin päätteeksi, että se rapauttaisi koiran ja ohjaajan välistä suhdetta.

Kahden lelun leikin hyötyjä ovat:
 • Koiran itseluottamus kasvaa kun se huomaa voittavansa ohjaajansa vetoleikissä
 • Ohjaajan arvo kasvaa koska sen kanssa voi leikkiä aktivoivaa korkean vireen leikkiä
 • Koira oppii irrottamaan lelusta, koska sitä palkataan irrottamisesta toisella lelulla
 • Kun KLL toimii samanarvoisilla leluilla, sen avulla voi opettaa koiran leikkimään myös muilla leluilla. Kun koira tuo sinulle esim. palloa, palkkaat sen patukalla. Kun koira on patukassa, heität pallon, jonka noutamisesta palkkaat taas patukalla.
Yritän jossakin välissä tilata Ruokonen tuotannoilta videomateriaalia kahden lelun leikistä.

KLL rules!

1 kommentti:

 1. Oletko varma, että leluja ja vaihtoehtoja koiralle on tarpeeksi. Ettei tule traumoja vääränlaisista leluista :)

  VastaaPoista